The One Apartment

ikonica telefona

Vrdnička kula: Vekovni čuvar Fruške gore

Na obroncima Fruške gore, skrivena među zelenilom, nalazi se Vrdnička kula – poslednji ostatak nekada moćnog utvrđenog grada, a danas istorijski biser koji svojom prisutnošću pripoveda priče i legende o prohujalim epohama. Sa visinom od približno 18 metara i položajem na nadmorskoj visini od oko 400 metara, kula se uzdiže nad krajolikom, nudeći pogled koji seže daleko preko brda Fruške gore,čak do Cera i Avale! Od rimske osmatračnice do srednjovekovnog utvrđenja, Vrdnička kula danas predstavlja svojevrsni vremeplov koji nam otkriva dinamičnu istoriju regiona Srema. Pridružite nam se u istraživanju ovog fascinantnog kulturno-istorijskog spomenika i otkrijte zašto Vrdnička kula treba da bude nezaobilazna tačka na mapi vašeg boravka u THE ONE Apartement Fruške Residence.

Sadržaj članka

Bogata istorija kroz vekove

Prvo pominjane Vrdničke kule u istorijskim dokumentima vezuje se za period XIV veka, tačnije 1315. godinu. Ostaci koji i dalje odolevaju zubu vremena, i koje danas možemo videti na uzvišenju iznad banje Vrdnik, predstavljau deo nekadašnjeg utvrđenog grada Vrdnika. Od nekada velelepnog utvrđenja preostali su samo kula i delovi bedema. Iako se zvanično prema pisanim istorijskim izvorima njeno postojanje vezuje za pomenuti period, arheološki nalazi ipak svedoče o realno mnogo starijem poreklu. Naime, predmeti iz rimskog perioda pronađeni na ovom mestu ukazuju na to da je lokacija bila od strateškog značaja još u vreme rimske tetrarhije, posebno za vreme cara Proba, koji je u tom periodu upravljao iz Sirmijuma, jedne od prestonica velikog rimskog carstva, a danas administrativnom centru Srema, gradu Sremska Mitrovica.

Stoga, istoričari smatraju da je izgradnja Vrdničke kule i utvrđenja oko nje, bila deo odbrambene strategije sa ciljem da se se zaštiti Sirmijum i teritorija Rimskog carstva od napada ratobornih plemena sa severa.

Nažalost, kroz istoriju, kula je više puta bila razorena i obnavljana, svedočeći tako o burnim periodima koji su oblikovali ovu regiju. Kroz svoju istoriju, Vrdnička kula je više puta bila meta napada i razaranja. Prvi su je razorili Huni, još 441. godine, što ukazuje na njenu ulogu u ranim odbrambenim sistemima ovog regiona. Ponovno razaranje desilo se od strane Avara, što dodatno potvrđuje strateški značaj kule. I na kraju, dolazak Turaka u Srem, početkom 16. veka, doveo je do poslednjeg značajnog razaranja kule, nakon čega je izgubila svoju prvobitnu vojnu funkciju.

Dugogodišnji napor da se sačuva i obnovi kula, uključujući i nedavnu sanaciju, svedoče o njenom značaju ne samo kao istorijskog spomenika, već i kao centra kulturnog identiteta i ponosa.

Arhitektura koja odslikava prošlost

Kroz istraživanja sprovedena neposredno pre Drugog svetskog rata, otkriveni su temelji koji su nekada održavali čitavu tvrđavu od koje nam je preostala samo kula. Ova istraživanaj su otkrila da je Vrdnička kula tipičan primer klasične donžon kule, termina koji odražava njen značaj kao centralne, najzaštićenije tačke unutar srednjovekovnog utvrđenja. Ime „donžon“ nosi dvostruko značenje, ukazujući i na njenu ulogu kao tamnice, mesto gdje su zadržavani zatočenici, čime se potvrđuje njen status kao bastiona sigurnosti.

Njena arhitektura je jedinstvena – unutrašnjost kule je pravougaona, dok je spolja oblikovana u zaobljeni oblik. Ulaz u kulu, smešten sa zapadne strane i podignut nekoliko metara iznad tla, svedoči o mudrosti drevnih arhitekata koji su težili da otežaju neprijateljske pokušaje upada. Pristup kuli nekad je bio moguć samo uz pomoć merdevina, strategija koja je služila kao dodatna mera predostrožnosti tokom opsada. Danas se posetioci mogu lako popeti u unutrašnjost kule, drvenim stepenicama ojačanim metalnom kontrukcijom koja se naslanja na spoljašnost kule.

Legende o Vrdničkoj kuli

Vezano za Vrdničku kulu kruže brojne legende, uključujući i onu o vojvodi Marku, što dodatno obogaćuje kulturni i istorijski kontekst ovog mesta.  Priča kaže da je vojvoda Marko, zaštitnik i gospodar ovog kraja, lično nadgledao izgradnju kule kako bi zaštitio svoje ljude i zemlje od nadolazećih opasnosti. Kula je zamišljena kao utvrđenje koje bi stajalo čvrsto protiv svih neprijatelja, odražavajući ne samo vojvodinu snagu već i njegovu mudrost.

Međutim, vojvoda Marko, prema legendi, nije gradio kulu samo kao odbrambenu tvrđavu. U njoj je želeo da sačuva i svoje blago, ali i da pruži sigurnost svojoj porodici. Pripoveda se o njegovom sinu Radovanu i ćerki Ikoniji, koji su, zajedno sa vojvodom, predstavljali srce i dušu ovog mesta. Njihova sudbina, isprepletana sa sudbinom kule, postala je metafora za prolaznost i večnost, za ljubav koja nadilazi vreme.

Jedan od najintrigantnijih aspekata legende jeste misterija blaga koje je, navodno, vojvoda Marko sakrio negde u dubinama kule ili njenim neposrednim okolinama. Priča se i da su tragači za blagom i avanturisti dugo pokušavali da otkriju vojvodino skriveno bogatstvo, nadajući se da će pronaći ne samo zlato i dragocenosti već i deo prošlosti koji bi mogao rasvetliti neke od najdubljih tajni Vrdničke kule.

Tako su kroz vekove, Vrdnička kula i legenda o vojvodi Marku postali neodvojivi deo kulturnog nasleđa, simbolički prikazujući borbu za slobodu, snagu volje i neizmernu ljubav prema zemlji. Ove priče, iako možda ukrašene elementima fantastike, služe kao podsetnik na bogatstvo srpske kulturne istorije i značaj koji ova kula ima u kolektivnom sećanju naroda.

Interesantno je i da na osnovu prisustva nekoliko manjih otvora u bazi kule, postoji zanimanje i spekulacija o mogućim neistraženim podzemnim prostorijama koje bi mogle kriti nove tajne, čekajući na arheološko otkrivanje. Iako ovo može biti deo lokalnih predanja, postoji velika nada među stručnjacima da bi dalja istraživanja mogla rasvetliti dodatne aspekte prošlosti kule.

Nezaboravan pogled sa kule

Poseta Vrdničkoj kuli nije kompletna bez uspona na njen vrh, odakle se pruža pogled koji će vas ostaviti bez daha, što zbog svoje lepote, što zbog samog uspona. Ipak, biće to napor vredan pamćenja, jer će vam pružiti nezaboravan pogled na okolne fruškogorske šume, etno selo Vrdničku kulu i prostanstvo Srema sa vidikom koji seže čak do Avale i Cera, kada je vedar dan.

Stajati na vrhu Vrdničke kule znači stajati na krovu istorije, gde se horizonti prošlosti i sadašnjosti prepliću. Pogled koji se otvara pred vama nije samo vizuelni spektakl; to je panoramski prikaz vekova, priča ispričana kroz šume, doline i reke koje se prostiru do granica vidika.

A, kada se spustite sa kule, sa sobom nosite ne samo sećanja na nezaboravne prizore već i osećaj postignuća i dublje povezanosti sa prirodom i istorijom ovog magičnog kraja. Ovaj napor, zaista vredan pamćenja, postaje deo vaše priče, trenutak kada ste doslovno i metaforički osvojili još jedan vrh, pružajući vam perspektivu koja se doživi i zauvek pamti.

Završna reč

Nakon što ste otkrili tajne Vrdničke kule i doživeli nezaboravne trenutke, povratak u udobnost modernog sveta postaje ne samo želja već i potreba. THE ONE Apartman Fruške Residence pruža upravo to – savršeno utočište gde možete odmoriti i reflektovati sve čudesne priče, pejzaže i lekcije naučene tokom vaše avanture.

Nestvarna tišina i udobnost koju pruža THE ONE, zajedno sa ekskluzivnim pogodnostima i blizinom Fruških Termi, čini ga idealnim mestom za sve koji žele da prodube svoje iskustvo upoznavanja lepota Fruške gore i njenih neprocenjivih blaga. Bilo da tražite mesto za opuštanje nakon dana punog istraživanja, prostor gde možete deliti priče o avanturama sa dragim osobama, ili samo kutak za uživanje u tišini i prirodnim lepotama, THE ONE je smeštaj koji ste tražili.

Pozivamo vas da rezervišete svoj boravak u THE ONE Apartmanu, gde će svaki trenutak vašeg odmora biti obogaćen udobnošću, luksuzom i nezaboravnim pogledima koji se protežu iz vašeg privremenog doma. Doživite Frušku goru u svom najlepšem izdanju, sa smeštajem koji razume vašu želju za avanturom i potrebu za odmorom.

Otkrijte, istražite, odmorite se i ponovite – sve to sa THE ONE Apartmanom kao vašom bazom za nezaboravne avanture na Fruškoj gori. Rezervišite svoje mesto među onima koji znaju kako da uživaju u svakom trenutku – očekujemo vas da zajedno stvorimo uspomene koje će trajati večno.