The One Apartment

ikonica telefona

Aktivni odmor na Fruškoj gori

Dobrodošli u srce netaknute prirode, na mesto gde avantura susreće mir, tišinu i raskošnu lepotu prirode – Frušku Goru. Ako tražite savršenu destinaciju koja kombinuje aktivnosti u prirodi sa opuštanjem i udobnošću, na pravom ste mestu. THE ONE Apartman nudi idealan smeštaj za sve ljubitelje prirode i avanturiste koji žele da istraže ovu predivnu planinu. Okružen brojnim biciklističkim stazama, planinarskim rutama, te mogućnostima za posetu adrenalin parku u okviru Mövenpick SPA & Resort Fruške Terme ili rentiranju kvadova u banji Vrdnik, THE ONE je idealna baza za vaš aktivan odmor na Fruškoj Gori. Pogledajte našu listu preporuka šta treba obići na Fruškoj gori – biciklom, pešaka, kajakom i/ili kvadom.

Sadržaj članka

Besplatni bicikli za istraživanje

Pri dolasku u THE ONE Apartman, čekaju vas tri besplatna bicikla koja su na raspolaganju tokom celog boravka. Ovo je savršen način da započnete svoju avanturu istraživanja pikoresknog Vrdnika, ali i same Fruške Gore, njene flore, faune, i bogatog istorijskog i kulturnog nasleđa koje se skriva u svakom njenom kutku.

Staza Zdravlja – putanja za šetnju i biciklizam

Za one koji bi želeli da prvo oprobaju svoju kondiciju, preporučujemo laganu šetnju ili vožnju bicikla po Stazi Zdravlja, koja prolazi u neposrednoj blizini našeg apartmana. Inače, staza počinje kod ulaza u Nacionalni park Fruška Gora. Ova ruta je izuzetno pogodna za bicikliste svih nivoa i idealna je za upoznavanje sa prirodnim lepotama banje Vrdnik. Biciklom možete stići i do manastira Ravanica, koji se nalazi u samom banjskom mestu, a udaljen je samo 2 km od našeg apartmana. Vrdnička Ravanica je jedan od brojnih bisera “Srpske Svete gore”, kako mnogi nazivaju Frušku goru koja u svojim skutima čuva čak 17 manastira, od Nakada ukupno 35 koliko ih je bilo sagrađeno, ali nažalost kroz vekove razrušeno. U gotovo svakom od ovih manastira čuvaju se mošti svetaca i srpskih vladara, pa tako i Ravanica čuva deo mošti svetog srpskog cara Lazara.

Nakon što obiđete manastir i ako je potrebno naduvate gume, na mestu koje se nalazi ispred samog manastira, dalje možete produžiti još oko 1 km do prelepe pravoslavne crkve Sv. Jovana Krstitelja iz 1777. godine, najstarije u Vrdniku. Crkva je u postupku rekonstrukcije, a sredstva za obnovu se i dalje sakupljaju.

Ostale biciklističke staze

Fruška Gora nudi različite opcije kada je reč o biciklizmu, i u zavisnosti od vašeg iskustva i preferencija, možete odabrati stazu koja vam najviše odgovara. Evo nekoliko popularnih opcija:

Stražilovo – Iriški Venac

Ova staza je dužine oko 10 km i relativno je ravna, što je čini idealnom za bicikliste početnike. Put vas vodi kroz šumske predele i livade.

Grgeteg – Popovica

Ova staza je za one sa više iskustva i kondicije. Dužine je oko 15 km i ima više uzbrdica i nizbrdica. Mountain bike je preporučljiv za ovu stazu, zbog neravnog terena i većeg broja prepreka.

Sremski Karlovci – Crveni Čot

Ova staza je za napredne bicikliste i dužine je oko 20 km. Počinje u Sremskim Karlovcima i završava se na vrhu Crveni Čot. Na ovoj stazi ima mnogo strmih delova i krivina, stoga je mountain bike obavezna oprema.

Vrdnik – Andrevlje

Ova staza je dužine oko 12 km i prolazi kroz nekoliko manastira i prirodnih lepota. Uglavnom je ravna, ali ima nekoliko manjih uzbrdica.

Planinarenje i pešačenje do Vidikovaca na Fruškoj Gori

Za ljubitelje prirode koji traže više od biciklističkih staza, Fruška Gora nudi i izvanredne mogućnosti za planinarenje i pešačenje do njenih manastira i vidikovaca sa zadivljujućim panoramskim pogledima.

Pešačenje stazom od Iriškog venca do manastira Novo i Staro Hopovo

Od Informativnog centra Nacionalnog parka Fruška gora vodi kroz šumu staza do dva manastira, Staro I Novo Hopovo. Ukupna dužina staze iznosi 13km, ukoliko se odlučite za obilazak oba manastira, što je svakako preporuka za sve koji vole duge šetnje. Ukoliko se odlučite da ipak obiđete samo jedan manastir, biraćete na koju stranu da idete.

Desno, odmah nakon ulaska u šumu, vodi staza ka Novom Hopovu duga oko 4,5km u jednom smeru. Gotovo celom dužinom staze teče potok koji na jednom mestu formira i mali vodopada. Ako ste srećni, u ovom delu šume oko Iriškog venca, srne, jeleni, a posebno lanad umeju da obraduju putnike namernike svojim prisustvom. U proleće,  pored staze zemlja je prekrivena tepihom bisibaba, što šumi daje čaroban izgled. Kada nakon oko 1,5h lagane šetnje i uživanja u pogledu dođete do kraja staze kroz šumu, ugledaćete sjaj I lepotu manastira Novo Hopovo u kome je svoj kaluđerski život započeo jedan od najvećih prosvetitelja srpskog naroda, Dimitrije Obradović, koji se 1758. god. Ovde zamonašio i dobio kaluđersko ime Dositej, te je otuda u istoriji ostao poznatiji kao Dositej Obradović.

Ukoliko se odlučite da svoju avanturu započnete skretanjem u levu, staza će vas voditi do manastira Staro Hopovo, a usput ćete moći da pročitate i saznate dosta korisnih informacija o biljnom svetu Fruške gore.

Staza od Manastira Velika Remeta

Ova planinarska staza počinje od manastira Velika Remeta i vodi vas kroz guste, bujne šume Fruške Gore. Nakon nekoliko kilometara uspona, stižete do vidikovca koji nudi prelepe poglede na celu Frušku Goru i Dunav. Da biste stigli do početne tačke, najbolje je parkirati vozilo u blizini manastira i odatle krenuti peške.

Staza od Sremskih Karlovaca do Crvenog Čota

Ako tražite izazovniju rutu, staza koja vodi od Sremskih Karlovaca do vrha Crveni Čot je idealna. Ova staza je duža i ima više strmih delova, ali zato nudi spektakularan pogled sa vrha. Sa vrha Crveni Čot, možete uživati u jednom od najlepših panoramskih pogleda u Vojvodini, jer je ovo jedna od najviših tačaka Fruške Gore. Pred vama će zavisno od vremenskih uslova i vidljivosti biti spektakularne vizure:

  • pogled na Dunav koji se vijuga kroz pejzaž. U jasnim danima, možete videti kako reka sjaji pod suncem
  • panorama Fruške Gore. Sa vrha se pruža panoramski pogled na šumske predele Fruške Gore, njenih livada i vinograda koji se prostiru sve do horizonta. Zelene površine i guste šume stvaraju impresivan prirodni tepih čija se boja menja sa promenama godišnjih doba.
  • Sremski Karlovci: U zavisnosti od vidljivosti, moguće je videti i Sremske Karlovce, istorijsku varoš poznatu po baroknoj arhitekturi, vinogradima i važnosti koju je imala u prošlosti kao duhovno i kulturno središte.
  • Novi Sad: Sa nekih delova Crvenog Čota, pri povoljnim vremenskim uslovima, moguće je nazreti i delove Novog Sada, posebnoTV toranj koji dominira pejzažom.
  • Šire područje Vojvodine: Sa ove tačke, posetioci imaju priliku da vide šire područje Vojvodine, njene poljoprivredne površine i tipične ravničarske pejzaže.

Zbog svega navedenog, poseta Crvenom Čotu predstavlja izuzetno iskustvo za sve ljubitelje prirode, planinare, fotografe, i sve one koji žele da se na trenutak odvoje od svakodnevnog života i uživaju u tišini i lepoti prirode. Ovaj vrh je idealno mesto za piknike, razmišljanje i opuštanje, kao i za aktivnosti poput planinarenja i biciklizma koji vode do njega.

Da biste započeli ovu avanturu, možete parkirati kod Sremskih Karlovaca i odatle krenuti. A obilazak Sremskih Karlovaca je tek posebna avantura za sebe! O tome više u nekom narednom blogu.

Adrenalin park Movenpick Fruške Terme

Ako tražite uzbuđenje i adrenalin, ne propustite Adrenalin Park koji se nalazi u okviru SPA resorta Movenpick Fruške Terme. Ovaj park nudi veliki broj adrenalinskih aktivnosti, uključujući zip-lining, penjanje i mnoge druge (galerija). Posetu Adrenalin Parku je potrebno unapred rezervisati.

Vožnja kajakom na Dunavu: Jedinstvena perspektiva Fruške gore

Za avanturiste koji žele da dožive Frušku Goru iz jedinstvene perspektive, vožnja kajakom niz Dunav predstavlja nezaboravno iskustvo. Beočin, sa svojim pristupnim tačkama na Dunavu, idealno je mesto za početak vaše vodene avanture.

U Beočinu možete lako pronaći iznajmljivanje kajaka, opreme i svega što vam je potrebno za sigurnu i ugodnu vožnju. Bilo da ste iskusni kajakaš ili početnik, tu su stručnjaci koji će vam pomoći da odaberete pravu opremu i upoznaju vas sa sigurnosnim procedurama vezanim za kajakarenje.

Dunav u ovom delu teče mirno, što omogućava lako veslanje, idealno je za sve nivoe iskustva. Možete odabrati različite rute, od kratkih, nekoliko sati trajajućih vožnji, do celodnevnih avantura koje vas vode do skrivenih plaža, ribarskih sela i izolovanih ostrva.

Sa vode, pogled na Frušku Goru je ništa manje nego spektakularan. Očekuje vas panoramski pogled na obronke planine, zelene šume koje se spuštaju sve do samog Dunava, kao i na vinograde i manastire skrivene među brežuljcima.

Dok se lagano krećete kajakom, imaćete priliku da vidite raznovrsne vrste ptica koje žive uz reku, kao i druge divlje životinje. Dunavski ekosistem je dom za mnoge zaštićene vrste (bele I crne rode, čaplje, orlovi ribari, vodeni ljiljani…), što ovu vožnju čini i edukativnim iskustvom.

Za predah, ne propustite priliku za odmor na jednoj od brojnih peščanih plaža duž obale. Ove prirodne oaze mira savršene su za piknik, sunčanje ili jednostavno uživanje u tišini i zvucima prirode.

I obavezno, ne zaboravite na kameru! Vožnja kajakom pruža jedinstvene prilike za fotografisanje, bilo da želite da zabeležite pejzaže, zalaske sunca ili momente avanture na vodi. Vožnja kajakom na Dunavu nudi jedinstvenu priliku da doživite prirodne lepote Fruške Gore i Dunava iz sasvim nove perspektive. Bilo da tražite miran odmor u prirodi, ili ste željni avanture, ovo iskustvo će vas sigurno oduševiti i ostaviti sa nezaboravnim uspomenama.

Istražite Frušku Goru na kvadovima: Avantura koja vas čeka u Vrdniku

Kvadovi nude jedinstvenu priliku za istraživanje teže dostupnih delova Fruške Gore, pružajući avanturistima nezaboravno iskustvo.  Kvadovi (ATV-ovi) su idealni za obilazak raznolikih terena Fruške Gore, od šumovitih staza do otvorenih livada i vinograda. Evo kako možete planirati svoju avanturu:

Gde iznajmiti kvadove?

U samom Vrdniku u neposrednoj blizini THE ONE Apartmana nalazi se Rent A Quad kompanija, sa odličnim kvadovima I osobljem koje vas vodi u avanturu. Preporučujemo da unapred rezervišete svoj kvad, posebno tokom turističke sezone, kako biste osigurali dostupnost.

Koje staze obilaziti?

Fruška Gora nudi mnoštvo staza koje su pogodne za vožnju kvadovima, od kojih svaka nudi jedinstven doživljaj i pogled na prelepe pejzaže. Možete se voziti kroz šumu, otići do obližnjih jezera (Pavlovačko, Borkovačko, Bešenovačko…), brojnih vinograda ili vidikovaca sa spektakularnim pogledom.

Vožnja kvadovima kroz Vrdnik i okolinu nudi uzbudljivu avanturu i novi način da doživite lepote Fruške Gore. Bez obzira da li ste iskusan vozač ili početnik, ovo iskustvo će vam pružiti adrenalin, slobodu i nezaboravne uspomene. Ne propustite priliku da svoj boravak u THE ONE Apartmanu upotpunite ovom jedinstvenom avanturom.

Završna reč

Bez obzira da li ste ljubitelj biciklizma, adrenalinskih sportova, ili planinarenja, Fruška Gora nudi raznolike opcije za svakog ljubitelja aktvnog odmora. Neka THE ONE Apartment Fruške Residence bude polazna tačka iz koje ćete istražili sve što ova predivna planina može da ponudi! Pogledajte raspoložive termine i rezervišite apartman za Vaš boravak na Fruškoj gori.